Latest news

Смањење телесне тежине

У Србији приближно четвртина одрасле популације (преко 20 година старости), пати од стања прекомерне телесне тежине (извор Светска здравствена организација). Узроци повећања телесне тежине су бројни. Најчешће су комбиновани са психичком компонентом и нередовном и неквалитетном исхраном. Присуство свакодневног стреса је један од механизама када се не успоставља равнотежа довољности у узимању хране, па се неконтролисано узима количина два-три пута већа него што је оптимално. Исцрпљеност организма је узрокована најчешће присуством стресогених фактора, тј. није у питању глад, али човек покушава да успостави равнотежу узимајући храну што је неповољно. Један од фактора који утиче на прекомерни пораст тежине је неправилно узимање хране у облику једног до два оброка дневно, као и конзумирање оброка у касним вечерњим сатима. Лечење се обавља увидом у психичку, метаболичку и физичку функцију уз одговарајућу терапију и препоруке које су индивидуално одређене.

Одомаћено је погрешно мишљење –  “мршављење је једнако изнуривању организма”, па се дијета и препоруке често не спроводе због страха од појаве глади и патње. Терапијским поступком који је минимално инвазиван умањује се осећај глади тако да пацијенти који су започели третман га радо настављају до постизања оптималне телесне тежине.

У поступку смањења прекомерне тежине МАДУ методом преко аурикуларних акупунктурних тачака (ААТ) вршимо деловање на регулационе центре људског организма истовремено смањујући осећај прекомерне глади. 

Не заборавите да се крећете! Одраслим особама између 19 и 64 године старости се прописује најмање 150 минута недељно средње заморљивог вежбања на отвореном (брзо ходање, вожња бицикла…).

Индекс телесне масе (BMI) представља однос телесне тежине и висине. Израчунава се дељењем телесне тежине, у килограмима, квадратом телесне висине, изражене у метрима.

Према Светској здравственој организацији, добијени резултат  се тумачи кроз следеће категорије (не важи за децу):

 

Индекс телесне масе (Body Mass Index) Категорија
< 17 претерано мршаво
17–20 потхрањено
20–25 идеално стање
25–30 умерена гојазност
30–35 нездрава гојазност
35–40 изузетно нездрава гојазност
> 40 екстремно нездрава гојазност
bokiСмањење телесне тежине