Latest news

Обољења крвних судова

Крвни судови омогућавају проток и допремање хранљивих материја у организму. Захваљујући систему крвних судова обавља се оксигенација – дисање ткива, допремање свеже, кисеоником обогаћене крви, као и одвођење крви засићене угљендиоксидом и штетним материјама. У случајевима поремећаја протока крви, долази до неуједначене исхране ткива и појаве болести.

Најучесталије су тегобе које су настале као последице дугогодишње шећерне болести када најчешће обољевају артеријски крвни судови. Њихов зид задебљава, простор за проток крви се сужава понекад узрокујући прегангренозне, или чак гангренозне промене на периферним органима. Овако узнапредовали знаци болести су смањују успешност терапије потврђену само код око 32% пацијената.

Делотворнији резултати би се постизали уколико би се пацијенти јављали у почетним фазама, тј. одмах по дијагностиковању сужења крвних судова. Тада се може утицати на попуштање грча мишића артеријског крвог суда, његовог проширења и побољшање течљивости крви чиме се олакшано допремају кисеоник и хранљиве материје до саме периферије. У раним фазама бележи се побољшање већ у периоду до 15 дана уколико се ради о симптомима пушачке ноге, бледог ткива са исхемијом уз неопходан престанак активног и пасивног пушења. Побољшање у смислу појаве нових пупољака крваних судова (ангионеогенеза) очекује се у периоду од 4 и по месеца од почетка МАДУ терапије.

Приказан случај успешно третиране хроничне венске ране (Ulcus cruris):

 

ulkus-kruris

 

Mayo1

bokiОбољења крвних судова